Praeses Dixit

Beste studenten,

Dit jaar viert onze vereniging zijn 57e verjaardag

 

Het begon allemaal in het jaar 1960 (lees: de jaren stillekes), toen de heer Paul Dumez op UFSIA, het huidige UA, SOFIA oprichtte. Na de stichting van SOFIA op de UIA, de huidige buitencampus, en de eenmaking in 2005, ontstond het SOFIA zoals we het nu kennen.

Back to 2017. Ook dit jaar staat SOFIA nog steeds klaar voor de Antwerpse student, en met name de rechtenstudent. Als faculteitsclub van ons aller Justitia trachten wij ook dit jaar de belangen en de harten van onze studenten te bekoren. 

Mijn praesidium, het bestuur van een vereniging, bestaat uit doorwinterde anciens en enthousiaste youngsters, de perfecte mix om jullie van een fantastisch jaar te voorzien. Wij weten als geen ander hoe het voelt om als eerstejaars in het studentenleven te worden gedropt. De regels en vaste patronen die uw middelbare loopbaan tekenden, worden vervangen door een gelukzalige vrijheid. U krijgt echter ook een pak meer verantwoordelijkheid en er wordt voor het eerst echt van u verwacht zich als een volwassene te gedragen. Het is niet altijd even gemakkelijk om meteen je draai te vinden en met deze aanpassingen om te gaan. De juiste balans moet gevonden worden. U staat er natuurlijk niet alleen voor. SOFIA heeft als Faculteitsclub van de Rechten bepaalde verantwoordelijkheden tegenover de student. Deze waaier reikt van verdiende ontspanning tot vereiste studie, en in een latere fase tot voorbereiding op een (juridische) carrière. 

Zelf heb ik een jaar lang de functie Public Relations mogen vervullen, waarbij ik de brug was tussen de student en menig advocatenkantoor en sta ik nu klaar om als praeses het touw in handen te nemen. Als geen ander ken ik beide kanten van het verhaal, het serieuze en het ontspannende aspect. Wij voorzien sinds een aantal jaren in een heuse cursusdienst, die jullie zowel van cursussen en wetboeken, als samenvattingen voor je examens voorziet. Tevens organiseren wij tal van workshops voor de gevorderde student, als ook de Antwerp Law Jobdays, waar u uw eerste zomerstage of uw toekomstige werkgever kan ontmoeten. Uiteraard bieden wij tevens voor de eerstejaars een eerste kennismaking met het recht aan. Zo staat jullie onder andere een gastcollege en in het tweede semester een bezoek aan het Justitiepaleis te wachten. 

Uiteraard zijn wij al sinds mensenheugenis befaamd om onze TD’s, themafeestjes, cantussen en galabals! Alle moeite en centjes binnen onze club worden geïnvesteerd in activiteiten en projecten om jullie universitaire loopbaan aangenamer te maken. Op het einde van dit semester wacht jullie zo het fameuze Galabal der Rechten, met enige trots kan ik zeggen dat dit het grootste en bekendste Galabal is bij de Antwerpse student! Zelfs afgestudeerden komen hier nog jaarlijks op bezoek. 

U leest het, wij voorzien jullie in een brede waaier van activiteiten, voor ieder wat wils. Ongeacht of u in uw eerste bachelor of laatste master zit, SOFIA zal er altijd zijn voor de Rechtenstudent. 

Kom gerust eens een babbeltje slaan met mij, het praesidium of de anciens, indien je vragen hebt!


Ik kijk er naar uit om jullie allen te mogen begroeten in onze wonderschone vereniging, SOFIA!

Ut Vivat Crescat Floreatque SOFIA

Uw dienaar,
Charles-Henry Miserez, Praeses ’17-‘18